Развлечения

СЕЧЕНЕ НА МОНЕТА

Сеченето на монети в Античността не е била обикновена дейност, целяща създаването на универсалното средство за размяна – парите. Правото и производството на монети е принадлежало на официалната власт в дадена държава. Самите пари са носели върху себе си лика на управляващия владетел или знака на града, в който са произведени. По времето на могъщите тракийски царе – владетели на Одриското царство, сечените монети са служили като царска инсигния  (знак), с който те са демонстрирали своето превъзходство и могъщество.

Съществуването на монетарница в даден град е било въпрос на чест и просперитет за него. Монетарниците са се организирали по специален ред, на избрани места, и достъпът до тях е ставал при строги правила.

Измежду градовете от днешните български земи, монети с емблеми в Античността секат Аполония на Черно море – котва, Кабиле – Артемида с факли в ръце и още редица други. По време на римската епоха, в българските земи са запазени свидетелства за  13 града със собствено монетосечене.

В Исторически парк предлагаме на посетителите да научат повече за монетосеченето през Античността и Средновековието. След детайлна разяснителна беседа от нашите екскурзоводи, всеки гост ще получи възможността да отсече своя собствена индивидуална монета за спомен. По този начин, Вие не само ще се докоснете до древните практики и традиции на този уникален занаят, но и ще получите уникалния шанс да се почувствате като гордите и непобедими владетели, властвали в далечни времена над нашите земи.

Отсечете своята монета и запазете завинаги спомена за вашето величие и достойнство!


Атракцията е подходяща е за лица над 12 г. и струва 20 лв.


*Атракцията се предлага във Входна крепост.