Събития

МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН ФЕСТИВАЛ . ОДРЮЗА–ЛЮЛКАТА НА ХИЛЯДАТА ГРАДОВЕ .

Исторически парк, с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна

От 30.07 до 31.07.2022г., ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще бъде домакин на Първия международен античен фестивал ,,ОДРЮЗА - Люлката на хилядата градове‘‘, посветен на тракийската цивилизация и държавната традиция на Одриското царство (гр. Βασίλειον Ὀδρυσῶν), възникнало в средата на V век пр.Хр. (480 година пр.Хр.) и присъединено към Римската империя през I век (46 година).

Фестивалът ще се проведе под формата на високо структурирано събитие, включващо Одриски царски пир - ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘, първите по рода си Тракийски войнски игри - ,,АРЕТЕ‘‘ и представянията на сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина.

Двата фестивални дни ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите с вино, песни и танци на боговете.

Най – знатните сред копиеборците траки и конелюбивите гети, щитоносни предани мъже от елинските крайморски градове, войни с железни сърца от Великия Рим и храбри скитски мъже, ще бъдат сред избраните, които царят ще приеме в Одрюза - сред храмове на богове, владетелски дворци, гробници и статуи на древните герои, изваяни от бронз и мрамор, въздигнати от камък и дърво, украсени в мед и позлата.

В мъжката зала на славата, любимците на боговете ще станат негови сътрапезници, ще пируват с чашите на посветените, опивайки се с божествената ,,зейла‘‘ – напитката на Дионисос. Ще принасят жертви пред олтарите и боговете ще бъдат свидетели на техните решения.

В деня на битките, когато гръмнат бурите на Ареса, вождовете на мъжете ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника. И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС,

на Първия международен античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на Хилядата градове‘‘, на 30.07 - 31.07.2022г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК, с. Н.Рилски.